Banner

10 opbergfouten die u moet vermijden

- Home, Blog, Lifestyle

Opbergen: 10 te vermijden fouten

 

« Opruimen is een manier om de nadruk te leggen op datgene waar we echt van houden » -Marie Kondo

Bent u begonnen met het opruimen van uw huis?
Wat is er beter dan een net en georganiseerd interieur te hebben?
Misschien denkt u dat u de juiste opbergmethodes gebruikt… Nochtans is het niet altijd evident om de juiste gewoontes en ideeën te hebben om een net en georganiseerd interieur te verkrijgen.

Om u te helpen, volgt hier een lijst van 10 fouten die u best vermijdt tijdens het opbergen.

 

1. « Ik ga vandaag een beetje opruimen en morgen de rest »

Dit is de eerste fout die men vaak maakt. Volgens de beroemde Marie Kondo moet u, eens u begint met opruimen, het meteen grondig en in een keer doen. Er is niets erger dan uitstellen tot morgen: u zal misschien morgen geen tijd of energie meer hebben om verder op te ruimen. Door uit te stellen, loopt u het risico te vergeten dat u was beginnen opruimen, terwijl ondertussen de wanorde terugkeert.

 

2. « Ik moet slechts een deel van de kamer opruimen »

NEE! Als u slechts één deel van het huis wil aanpakken, weet dan dat de wanorde van uw kast invloed heeft op de wanorde van uw nachttafeltje of uw dressing. Elke hoek van een ruimte moet opgeruimd worden zodat de plaats volledig opgeruimd is en niet slechts half. Werk dus hoek per hoek als u een kamer in uw huis opruimt.

 

3. « Super, ik heb heel de rommel in de kamer verplaatst… »

Hebt u ruimte in uw kamer gecreëerd? Bravo, dat is de eerste stap. Maar het verplaatsen van rommel van de ene kamer naar de andere is geen oplossing. Het is zelfs een van de grootste fouten die u kan maken.
Eens u begint met het opruimen van een kamer, vergeet dan niet te sorteren, weg te gooien en de ruimte zodanig te organiseren dat u geen enkel voorwerp naar een andere kamer moet verplaatsen. Opbergen is een slimme manier om voorwerpen die u toch wilt bijhouden uit het zicht te zetten.

 

4. « Dat kan altijd nog dienen! »

Dit is een typische zin voor mensen die hun spullen moeilijk kunnen loslaten.  « In het geval dat ». Het resultaat? Uw huis lijkt meer op een overdekte brocanterie dan op een gezellige plaats om te leven. Sorteren kan niet zonder een trip langs de vuilnisbak. U moet kunnen weggooien wat u niet nodig hebt. Om u te helpen, stel uzelf de vraag: Wanneer heb ik dit voorwerp de laatste keer gebruikt? Misschien kan u het verkopen of weggeven en zo andere mensen gelukkig maken. Soms is loslaten beter dan alles op te stapelen.

 

5. « Ik heb zo’n mooie herinneringen aan dat kleedje! »

Als u voorwerpen hebt die plaats innemen maar u niet weg wil doen kan u kiezen voor een betere oplossing: opbergen. Als u een kledingstuk hebt waar u een sentimentele waarde aan hecht en écht niet weg wil doen, probeer een opbergruimte waar u alles kan stockeren dat te veel plaats in neemt bij u thuis.

 

6. « Ik zal later opruimen »

Dat is een heel slecht idee. Opbergen zonder poetsen is niet opbergen, want rommel trekt stof aan. Het zijn twee taken die bij elkaar horen. Nadat u uw spullen gesorteerd hebt, moet u flink poetsen alvorens de plaats die u aanpakt te reorganiseren of op te ruimen.

 

7. « Ik ga het daar verstoppen! »

Een alternatief op « Ik ga die rommel verplaatsen ». Waarom verstoppertje spelen? U zult de indruk hebben dat u een schoon en goed opgeruimd huis heeft, terwijl u al uw rommel gewoon terugvindt als u een lade opent. Dat versterkt alleen de wanorde en maakt de taak nog moeilijker bij een volgende opruim.

 

8. « Ik steek dat allemaal in dozen en klaar! »

Opbergen is nooit een slecht idee, maar denk er aan om eerst te sorteren alvorens op te bergen of uw spullen te stockeren.

 

9. Opbergen zonder organisatie

Begin nooit op te bergen zonder uw spullen te organiseren. U zal snel overspoeld worden door een berg rommel en u zal niet weten waar te beginnen. Beslis eerst welke ruimte u aanpakt, dan welke hoek, en neem verschillende zakken voor elk voorwerp: een zak « vuilnis», een zak « elders opbergen », een zak « bijhouden », enz.

 

10. Opbergen zonder logica

De logica van het opbergen gaat samen met de organisatie. Wees georganiseerd en berg logisch op. Bijvoorbeeld: plaats de voorwerpen die u vaak gebruikt binnen handbereik en per soort (alles wat hoort bij haarverzorging gaat samen, alle crèmes gaan samen, kleren worden gescheiden in winter en zomer, sportkledij , pyjama’s, …). Probeer uw spullen zo veel mogelijk op te bergen per thema zodat u ze snel terug kan vinden.

 

Take away

Pas op voor de te vermijden fouten als u een ruimte opruimt:
wees georganiseerd

  • poets
  • wees niet bang om weg te gooien
  • wees niet te sentimenteel
  • berg zo veel mogelijk op per soort

Opbergen is goed, maar vergeet niet uw interieur ook aangenaam te houden zodat uw huis niet te onpersoonlijk wordt in een poging om rommel te vermijden!​

 

Kom op, wees moedig. You can do it!

 common.Search

common.Categories

< Return